Hiuspohjan ongelmat

Hiuspohjan ongelmat

 

 

 

 

 

 

 

Yleisimmät hiuspohjan sairaudet ja epätasapainotilat

Vain terveessä ja ravitusta hiuspohjasta kasvaa terveet hiukset, joten hiuspohjan sairaudet ja epätasapainotilat heikentävät aktiivista hiustenkasvua. Lisäksi kutisevan hiuspohjan raapiminen saattaa vaurioittaa hiusjuuria ja lisätä hiustenlähtöä. Ärtyneen hiuspohjan tervehdyttäminen ja tasapainon saavuttaminen on ensiarvoisen tärkeää.

 

Hilse

Hilse on yksi yleisimmistä hiuspohjan ongelmista, jopa 65 prosenttia ihmisistä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmilla ongelma on toistuva. Hilseen aiheuttaja on useimmiten malassezia-hiivasienen liikakasvu päänahassa, joka ärsyttää ihoa niin että ärtynyt iho alkaa tuottaa uusia ihosoluja liian nopealla tahdilla. Hilseilyn taustalla voi olla monia syitä, mutta yhteistä kaikille hilsetyypeille on häiritsevä, päänahasta variseva hilse sekä kutina. Kun hilseen oireena ovat vaalea ja näkyvä hilse, kuiva päänahka sekä mahdollinen kutina, niin kyse on kuivasta hilseestä. Jos hilseilevä päänahka rasvoittuu helposti ja hilsehiutaleet kertyvät kellertäviksi kasaumiksi on kyseessä on rasvainen hilse.

Herkkyys, kutina ja kuivuus

Hiuspohjan kutina, kihelmöinti, kireyden tunne, kuumotus sekä arkuus ovat yleisiä ongelmia. Ranskalaistutkimuksen mukaan 41 prosenttia miehistä ja 47 prosenttia naisista kokee omaavansa herkän päänahan. Herkistymisen voi laukaista monet tekijät, kuten hajustetut ja väriaineita sisältävät hiustenhoitotuotteet sekä tuotteiden sisältämät kemikaalit: kuten silikonit ja helmiäiset. Myös liian harvat pesuvälit, riittämätön huuhtelu pesun jälkeen, säätilan vaihtelut, kuiva sisäilma, stressi sekä kemialliset käsittelyt saattavat olla ärsytyksen aiheuttajia.

Rasvoittua hiuspohja

Rasvoittuva hiuspohja on yleinen vaiva. Noin kolmas osalla suomalaisista talia erittyy liikaa. Bakteerit ja hiivat muuttavat talin juoksevampaan muotoon ja hiukset rasvoittuu nopeasti. Rasvaisuus saa hiukset näyttämään tahmaisilta ja lattealta. Säännöllisestä pesusta huolimatta hiukset alkavat myös haista. Rasvainen hiuspohja vaatii tihennetyn hiustenpesun ja shampoon joka pesee talin tehokkaasti pois. Tässäkin tapauksessa yleinen virhe on venyttää pesuvälejä. Toisin kuin luullaan tiheämpi pesu ei lisää rasvoittumista vaan oikealla shampoolla talin eritys saadaan vähenemään.

Psoriasis

Psoriasis aiheuttaa voimakasta hilseilyä ja karstaisuutta päänahassa. Iho hilseilee ja hilseen alla on punoittavia läiskiä. Tavallisesti iho oireilee muuallakin kuin päänahassa. Psoriasis on yleinen ongelma, arvioidaan että noin 3% väestöstä kärsii siitä. Hiuspohjan psoriasis voi esiintyä mietona muotona pieninä läiskinä, mutta se saattaa oirehtia myös suurina punoittavina ja hilseilevinä alueina, joissa saattaa esiintyä myös hiustenlähtöä. Psoriasiksen aiheuttajaa ei tunneta varmuudella. Aiheuttajan epäillään olevan autoimmunologinen reaktio.

 

Atooppinen ihottuma eli eksema

Eksema on tulehduksellinen ihotauti, joka ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä, rauhoittuu lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi pahentua uudelleen aikuisiässä. Murrosikäisillä ja aikuisilla se oireilee useimmin pään alueella ja ylävartalolla. Suurin osa ihomuutoksista on raapimisen aiheuttamaa ihon pintakerroksen paksuuntumaa, rupia ja pieniä haavoja. Usein mukana on stafylokokkien ja muiden märkäbakteerien aiheuttamaa kroonista infektiota.

Seborrheic Dermatitis eli tali-ihottuma

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on yleinen ongelma, jota esiintyy 15-20%:lla väestöstä. Joka kolmannella suomalaisella on rasvainen iho, miehillä useimmin kuin naisilla. Eräät ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit ja rasvahiivat pilkkovat talia. Tali härskiintyy, ja härski tali ärsyttää ihoa. Ärsytys tuntuu kutinana sekä kirvelynä, iho alkaa punoittaa ja hilseillä. Tali-ihottumasta kärsivä iho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja kuiva.

 

Hiuspohjan ongelmien hoito

Yleinen virhe on harventaa hiusten pesuvälejä, kun hiuspohjan ongelmia ilmaantuu. Hiuspohja on iso ihoalue ja se erittää jo vuorokaudessa n. teelusikallisen öljyä sekä hikeä. Pesemättömään hiuspohjaan kertyy siis todella nopeasti toksiineja, öljyjä, kuolleita ihosoluja ja likaa sekä muotoilutuotteiden jäämiä.

Kun hiuspohjassa on ongelmia, epätasapainotiloja tai sairauksia, aloitetaan hoito aina tihentämällä pesuvälejä. Hiuspohja pestään mieluiten päivittäin kunhan shampoo on oikeanlainen.

Vaikeissa hiuspohjan ongelmissa käytetään Triple Action Scalp Therapy Shampoota. Aktiivisten ainesosiensa ansiosta shampoo lievittää ihoärsytyksiä, rauhoittaa hilseilevää hiuspohjaa ja auttaa vähentämään karstan muodostumista. Se myös syväpuhdistaa ja avaa hiusjuuret. Sopii erityisesti hiustenlähdöstä kärsiville henkilöille.

Lievemmissä hiuspohjan ongelmissa (hilse, kutina, ärtyisyys, kuivuus, herkkyys) käytetään R&B Antioksidant Shampoota. Se myös rauhoittaa ja ehkäisee kutinaa ja ärtyneisyyttä.